De vloeren van Van Rijbroek
In 2023 draaide Vloerenbedrijf Van Rijbroek 51.000 kuub mortel met hun eigen mobiele centrales. Daarmee kunnen ze een slordige 700.000 vierkante meter vloer gieten. Ofwel ongeveer twintig Olympische zwembaden vullen. Hiervoor verlaten iedere dag negen of tien volle vrachtwagens de Udense firma, die ook de vloeren bij het Walkwartier giet. Maar ze zijn veel meer dan cijfers.
Van Rijbroek is een echt familiebedrijf. Harrie van Rijbroek startte de onderneming in 1976 en verwelkomde twintig jaar later zijn broer Hans in de directie. Inmiddels staan Hans’ zonen Ron en Mike aan het roer. “We zijn niet alleen qua geschiedenis een familiebedrijf, maar ook in denken en doen”, aldus laatstgenoemde Van Rijbroek. “Als er iemand belt en naar de directeur vraagt, zeggen wij: ‘die hebben we niet’. Zo werken we ook niet. Op kantoor zitten we bijvoorbeeld neffe mekoare. En moeten we handje helpen? Dan is dat geen probleem.”
Walkwartier-getallen
Toch nog even wat getallen. De vloeren die Van Rijbroek bij het Walkwartier maakt, hebben een totale oppervlakte van 12.400 vierkante meter. Het overgrote deel daarvan zijn gietdekvloeren: 11.700 vierkante meter. De overige 700 vierkante meter zijn zandcementvloeren, die in de sanitaire ruimtes komen te liggen. “We zijn sinds eind oktober hier bezig”, vertelt Mike. “De ene week gieten we een vloer bij de koopappartementen, de andere week bij het huurdeel. Ongeveer een derde ligt er nu in: bijna 4.000 vierkante meter. De laatste vloer? Volgens onze planning gieten we die in week 17.”
mede-eigenaar Vloerenbedrijf Van Rijbroek
Speciale onderlaag
De vloeren van Van Rijbroek zijn meer dan alleen mortel. Onder de stevige dekvloer ligt namelijk een speciale onderlaag. “Voor deze laag gebruiken we EPS-T-platen, die supergunstige eigenschappen hebben”, legt Mike uit. “Deze zorgen voor een goede isolatie van warmte en contactgeluid, wat bij appartementen heel belangrijk is. Ook zijn deze platen perfect voor de montage van vloerverwarming. De installateur hoeft hiermee niet de hele dag krom te staan, maar kan simpel rondgaan met een tacker.”
Voor een vloer komt dus eerst Van Rijbroek naar het Osse centrum, dan de installateur en dan weer Van Rijbroek. “De mortel gieten we dan zo dun om de leiding, dat de vloerverwarming tien tot vijftien procent meer warmte afgeeft. Zeker met de lage temperatuurverwarming van tegenwoordig is dat een fijne winst.”
mede-eigenaar Vloerenbedrijf Van Rijbroek
Thuiswedstrijd
Mike en collega’s werken binnen een straal van honderd kilometer rondom Uden. Van Amsterdam tot Heerlen, zeg maar. Het Walkwartier is dus een thuiswedstrijd. Mike: “Die spelen we natuurlijk graag, maar door de locatie is het geen gemakkelijke. We komen met twee opleggers onder begeleiding naar de stad, waarbij de timing cruciaal is en de ruimte beperkt. Of de hoogte het extra moeilijk maakt? Nee, dit valt nog onder ‘gewoon’. Tot zestig meter kunnen we de mortel omhoog pompen door slangen met veertig bar morteldruk. Daarboven werken we met stalen standleidingen.”
Overigens is niet alleen de route vertrouwd voor de Udenaren, de samenwerking met Berghege is dat ook. “Dat gaat altijd heel goed”, vertelt Mike. “En hoofduitvoerder Hans van Dinther ken ik al heel lang. Samen hebben we al vele mooie projecten mogen maken. Of het Walkwartier daarin de top vijf haalt? Jazeker. En misschien zelfs de top van ál onze projecten.”