Hoofdinhoud
Terug Oss met het nieuwe walkwartier vanuit de lucht

Een inkijkje in de wereld van een projectontwikkelaar

juni 2022
In gesprek met
Michael van den Brink
Projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Projectontwikkeling
portret van michael

Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling realiseert elk jaar zo’n 1.600 tot 1.800 huizen: van appartementen en tussenwoningen tot tweekappers en villa’s. Maar meer dan de helft van de panden wordt door een ander gebouwd, zoals ook het Walkwartier. Wat de rol van het Geffense bedrijf dan precies is? Daarover vertelt projectontwikkelaar Michael van den Brink.

“Sinds het verlenen van de vergunning zijn we officieel eigenaar van de grond”, aldus Michael. “Daarvoor hebben we samen met Dok architecten, verschillende installateurs en ook bouwbedrijf Berghege het ontwerp vormgegeven.” Voor de buitenwacht is het misschien onlogisch dat vervolgens niet Van Wanrooij zelf, maar Berghege aan het bouwen is. Voor betrokkenen allerminst. “Hoogbouw in een binnenstad: dat is bepaald niet ons specialisme. Wij richten ons op woningen en appartementencomplexen tot zo’n zes woonlagen. Maar dit is natuurlijk wel het neusje van de zalm: een prachtig prestigeproject.”

Geen vondsten en bezwaren

Toen Michael in januari 2018 aan zijn baan bij Van Wanrooij begon, kreeg hij meteen dossier Walkwartier op het bureau geschoven. De Utrechter had immers al ervaring met dit soort complexe projecten. “Vierenhalf jaar later zijn we gestart, dat is niet gek”, vertelt hij. “Sterker nog: het is heel snel gegaan. Dat komt doordat we dit project samen met de gemeente voortvarend hebben opgepakt. En omdat waardevolle archeologische vondsten zijn uitgebleven, terwijl dit wél de verwachting was vanwege de geschiedenis op deze plek. Net als bezwaren op de plannen. Een gang naar de Raad van State zou een enorme vertraging hebben kunnen opleveren.”

"“De gemeente en wij willen het liefst grote, nieuwe winkelnamen naar Oss halen”"
Michael van den Brink

Projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Projectontwikkeling

Toekomstige bewoners: een stand van zaken

Een belangrijke taak voor Michael is het vinden van nieuwe bewoners. Niet alleen voor de 131 appartementen, maar ook voor de ruimtes die bestemd zijn voor retail, horeca en commercie. “De 68 koopappartementen zijn in rap tempo verkocht”, geeft de projectontwikkelaar een update over de stand van zaken. “Dat is best opmerkelijk, want de nieuwe eigenaren krijgen pas over een paar jaar de sleutel. Het geeft maar aan dat mensen hier heel graag willen wonen.”

Michael voor een rood Van Wanrooij bord.

“Actief op zoek naar huurders voor de 63 huurappartementen zijn we nu niet”, vervolgt Michael. “Daarvoor is het nog te vroeg. Wat de plannen voor de commerciële ruimtes zijn? Aan de Walstraat is 2.200 vierkante meter gereserveerd voor detailhandel. Hier zijn tien ‘huisnummers’, maar het kunnen er uiteindelijk ook twee worden. De gemeente en wij willen het liefst grote, nieuwe winkelnamen naar Oss halen. Ja, er is interesse, maar nu is nog niets concreet. Ook voor de ruimte aan de Carmelietenstraat hebben we al meerdere gesprekken gevoerd. Een organisatie waar ook ’s avonds en in het weekend het licht brandt, zou perfect passen. Een fitnesscentrum bijvoorbeeld. Zo wordt dit geen ‘achterkant’ van het gebouw.”

"“Een project als dit is eigenlijk nooit uitgedetailleerd”"
Michael van den Brink

Projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Projectontwikkeling

Toplocatie

Commerciële huurders vinden: je zou zeggen dat dit best een spannend onderdeel is voor een projectontwikkelaar. Het moet allemaal maar goed vallen. Toch maakt Michael zich geen zorgen. “Ik denk dat het Walkwartier een toplocatie is. Ook voor de horecaondernemer die straks 385 vierkante meter tot z’n beschikking heeft. Hartje stad, grenzend aan Het Warenhuis en mét een groot terras op het zonnige zuiden. We werken nu nog aan een programma van eisen, en zetten straks een bedrijfsmakelaar aan het werk om kandidaten te werven. Voor alle commerciële ruimtes overigens. Uiteraard blijf ik hiervoor verantwoordelijk, net als voor de huurappartementen.”

 

Na verloop van tijd zal Michaels rol wel wat kleiner worden, maar voorlopig heeft-ie nog enkele klussen te klaren. Van het laatste tekenwerk en een verlichtingsplan tot een ontwerp voor de openbare inrichting en de daktuin. “Een project als dit is eigenlijk nooit uitgedetailleerd. Zeker ook omdat de tijd je soms achterhaalt. Neem de Bringme Box: een slimme pakketbrievenbus om pakketjes te ontvangen. Wellicht zijn er over twee jaar wel systemen die zelfs bezorgmaaltijden kunnen ontvangen én warm kunnen houden. Ik ben erg benieuwd hoe het allemaal uitpakt. We gaan het meemaken!”