Het Walkwartier
Het wachten waard
In 2006 werd de V&D bestempeld als ‘het lelijkste gebouw van Oss’. In 2007 doken de eerste bescheiden schetsen al op voor de herbestemming van het pand. En in 2008 werd de nodige ambitie aan de plannen toegevoegd. Want iedereen was het ermee eens: hier moest niet zomaar een nieuw warenhuis komen…
In de jaren die volgden, volgde het ene na het andere centrumplan, maar steeds struikelden de ideeën voor de finish. Tot begin 2020: toen stemde de gemeenteraad unaniem in met de realisatie van het Walkwartier.
Het heeft dus even geduurd, maar wat nu komen gaat, is het wachten waard.
Dit is het definitief ontwerp van het inrichtingsplan. Hier kun je lezen hoe dit tot stand is gekomen.
Verhalen
Om dat wachten wat plezieriger te maken, worden tot de oplevering tal van verhalen gedeeld. Verhalen met de architect, de stadshistoricus en andere deskundigen. Met bouwlieden, archeologen, omwonenden en toekomstige bewoners. Met zo ongeveer iedereen die een goed verhaal heeft.
In deze verhalen wordt ingezoomd op de details, zodat je álles te weten komt over wat dit project uniek maakt. En dat is een heleboel. Zoveel, dat moet wel in delen. Hieronder volgt alvast het centrumplan in vogelvlucht.
Rijker centrum
De komst van het Walkwartier maakt het stadshart stukken rijker, omdat je straks veel meer redenen hebt voor een centrumbezoek. Alleen al in het Warenhuis kun je terecht voor een lezing in de bibliotheek, , voor exposities van Stadsarchief Oss of voor een ontdekkingsreis in de kids space. En dit is nog maar een kleine greep uit de culturele en educatieve activiteiten die hier georganiseerd worden.
Ook om het Warenhuis heen is volop leven. Er worden 131 appartementen gebouwd, en is er ruimte voor winkels en horecazaken. Én er worden plannen gemaakt voor een levendig stadssportpark bij de sportvelden van het Titus Brandsmalyceum. Als dit er komt, kunnen Ossenaren daar straks bewegen of juist ontspannen. Eén ding verdwijnt: dat is parkeerterrein de Wal.
Compacter en groener
In visiedocument Koers Stadshart van de gemeente is in 2016 geconcludeerd dat Oss, net als vele andere steden, een compacter centrum nodig heeft. Het Walkwartier draagt daaraan bij, omdat het aantal vierkante meters aan winkelruimte kleiner wordt, en bestaande publieksvoorzieningen naar de kern gehaald worden. De Bibliotheek is daar een sprekend voorbeeld van.
Verder wordt het centrum een stuk groener dan het was. Natuurlijk vanwege het mogelijke stadssportpark, maar ook door het ontwerp van de openbare inrichting. Dankzij de landschapsarchitecten en stedelijk ontwerpers van Buro Lubbers word je straks ‘van boom naar boom getrokken’.
Ambitieus ontwerp
Onder het ontwerp van het Walkwartier staat de handtekening van Dok architecten. Dit is een vooraanstaand Amsterdams bureau, mede opgericht door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Het resultaat van Dok’s werk: een ambitieus plan met verschillende gezichten, een onmiskenbare link naar het verleden én een hoge, maar subtiele woontoren.
Dok architecten heeft onder andere het geknikte stratenpatroon van Oss doorgezet in het plan. Door dit ‘knikken en knakken’ is er elke vijf, zes meter wat te zien of te beleven. Ook de rijke details op ooghoogte dragen daar zeker aan bij. Bovendien ontstaan er door het knikken en knakken prettige verblijfsplekken. Wat hoger in het bouwwerk zijn de vier ‘koppen’ van het gebouw op een bijzondere architectonische manier vormgegeven.
Er is nog veel te vertellen meer over de architectuur. Lees verder in de driedelige serie Dok’s kunsten.
Partners en planning
Het Walkwartier is een samenwerking tussen de Geffense ontwikkelaar Van Wanrooij Projectontwikkeling en de gemeente Oss. De realisatie is in handen van Bouwbedrijf Berghege uit Oss. De drie partijen werken hard aan de oplevering in de zomer van 2024.