Deze samenwerking is zeker voor herhaling vatbaar!
Van de installaties in een gerenoveerde kerk, klooster en kasteel tot de realisatie van een complete gasloze wijk. Door de jaren heen heeft Hendriks Techniek al heel wat uitdagende klussen geklaard. Op unieke plekken in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en ga zo maar door. Ook het Walkwartier past in hun rijtje ‘bijzondere projecten’.
Waarom dat zo is? Dat vertelt Theo Hofmans, hoofd voorbereiding bij Hendriks Techniek. Zijn functietitel verraadt het: hij is namens het installatiebedrijf vanaf het begin betrokken. Sinds april 2021 om precies te zijn. Theo geeft drie redenen waarom dit project zo speciaal is voor het bedrijf, dat dus al het nodige gezien en gemaakt heeft.
1. De BIM-puzzel van de toren
“Voor de 131 appartementen maken we álle gebouwgebonden elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Van brandbeveiliging en toegangscontrole tot collectieve lucht-water-warmtepompen, ventilatiesystemen en het sanitair. Op zich zijn de technieken niet zo bijzonder, maar de BIM-puzzel was dat wel. Zeker voor de toren. De luchtafvoer van elk appartement moet namelijk helemaal naar de vijftiende verdieping, het water van iedere woning naar het riool. En dan lopen er nog allerlei nutsvoorzieningen in de schachten én is de betonconstructie essentieel.”
Hoofd voorbereiding bij Hendriks Techniek
“Met al deze aspecten moesten we rekening houden in het 3D-ontwerp van het bouwwerk, wat nogal wat knelpunten opleverde. Maar dankzij veelvuldig overleg met de architect, constructeur en Bouwbedrijf Berghege, en ongeveer een jaar voorbereidingstijd, is het uiteindelijk gelukt om voor elke bottleneck in het ontwerp een goede oplossing te bedenken. Voor alle partijen.”
2. De plek: in eigen stad
“Hendriks Techniek is als onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling een écht Oss’ bedrijf. Zelf kom ik uit Schaijk en heb ik hier op de middelbare school gezeten. Het is uiteraard prachtig om in eigen stad te werken aan een prestigeproject als het Walkwartier. Samen met vooraanstaande partners als Van Wanrooij Ontwikkeling, DOK architecten en Berghege. Als ik nu in het Osse centrum ben, vertel ik trots aan mijn gezelschap dat we hieraan bijdragen. Mijn collega’s doen ongetwijfeld hetzelfde.”
3. De eerste samenwerking met Berghege
“We zijn dan wel onderdeel van Hendriks, maar werken ook volop voor andere ontwikkelaars en bouwbedrijven. Dit is de eerste keer met Berghege en dat bevalt uitstekend. Het is een solide bedrijf met veel kennis en ervaring, net als wij. Daarom lukte het in de voorbereiding ook steeds om een oplossing te vinden. Op een sociale manier bovendien. Natuurlijk botsten de belangen wel eens, maar we kwamen er altijd uit. Gewoon, met de ‘zachte hand’.”
“Wie nog meer vanuit Hendriks Techniek betrokken zijn? In het voortraject waren dat een engineer en een calculator elektrotechniek én een engineer en een calculator werktuigbouwkunde. Op dit moment zijn elke dag vier koppels van twee installateurs op de bouwplaats. En dat verdubbelt de komende maanden nog. Welke collega’s ook met Berghege werken: ik denk dat ik voor iedereen spreek, als ik zeg dat de samenwerking zeker voor herhaling vatbaar is!”