Corné van den Hurk (TBL) klopt af: “Het gaat gelukkig nog steeds goed in het verkeer”
Tien over acht in de ochtend. Het Walkwartier is allang ontwaakt. De allerlaatste bouwbusjes droppen hun collega’s, terwijl de vrachtwagens met bouwmateriaal af en aan rijden. Ondertussen zetten de eerste leerlingen van het Titus Brandsmalyceum hun fietsen in de stalling. En na hun volgen er nog eens 1.400 tieners…
“Verkeer en scholieren: doorgaans is dat niet zo’n goede combinatie”, stelt Corné van den Hurk. De 62-jarige Ossenaar is coördinator facilitaire zaken bij het TBL en medeverantwoordelijk voor de veiligheid van de leerlingen. “Niet voor niets zie je ieder jaar aan het eind van de zomervakantie overal spandoeken met daarop de tekst: de scholen zijn weer begonnen! Gelukkig, ik klop even af, gaat het rondom het Walkwartier nog steeds goed in het verkeer. Leerlingen, bouwverkeer en andere deelnemers wennen aan elkaar.”
Toch heeft Corné nog een kanttekening: “We zien nog altijd scholieren en andere verkeersdeelnemers die zich níet aan de verkeersregels houden…”
Veel voorwerk
Dat het tot nu toe naar tevredenheid verloopt, is geen toevalligheid. Corné heeft de verkeerssituatie samen met onder meer coördinator omgevingsveiligheid Bas Timmers, de gemeente en de hulpdiensten tot in de puntjes voorbereid. “We zijn al vroeg om tafel gegaan om ons hierop voor te bereiden”, vertelt Corné. “Er is toen besloten om onze poort aan de Carmelietenstraat dicht te laten, zodat bouwverkeer en scholieren elkaar zoveel mogelijk ontlopen. Onze leerlingen komen nu via een dertigkilometerzone en een speciaal aangelegd fietspad vanuit de Oostwal binnen – of gewoon via de hoofdingang.”
Coördinator facilitaire zaken bij Het Hooghuis (locatie Titus Brandsmalyceum)
Examens bij de Rusheuvel
Een ander Walkwartier-dossier dat Corné op z’n bordje kreeg, was de afname van de eindexamens. Want geconcentreerde leerlingen en sloop- en bouwwerkzaamheden: zou dát eigenlijk wel samengaan? “We wilden het risico op overlast niet lopen”, aldus de coördinator. “Daarom maken TBL’ers in mei voor het derde jaar op rij hun examens bij de Rusheuvel. Het is hier heerlijk rustig en qua logistiek is het prima te organiseren. Bijkomend voordeel: eerst moesten lokalen voor de examens uitgeroosterd worden, maar dat is nu niet meer nodig. Dit kan zomaar eens een blijvertje worden. Kortom: doordat we alles in goed overleg doen, in dit geval met de gemeente, hebben we totaal geen last van de bouw.”
Project drie aanstaande: het stadssportpark
Veilig verkeer? Check. Geruisloze examens? Check. Aanpassingen vanwege de aanleg van het stadssportpark? Nog geen ‘check’. “Dat is het derde grote project waar we mee aan de slag gaan”, aldus Corné. “Als de samenwerkingsovereenkomst definitief is, kunnen de plannen voor het park op onze sportvelden dat ook worden. Ja, dat zorgt voor nieuwe uitdagingen met fietsers en gymlessen, maar ik weet zeker dat we opnieuw oplossingen vinden. Om maar in bouwtermen te spreken: de fundering voor een goede samenwerking is al vroeg gelegd.”
Coördinator facilitaire zaken bij Het Hooghuis (locatie Titus Brandsmalyceum)
Vooral benieuwd
Over een paar jaar gaat het er om tien over acht ’s ochtends heel anders aan toe rondom het TBL. Dan is er geen bouwverkeer meer en verdelen leerlingen zich over de school én het Warenhuis, waar ze ook kunnen leren en ontdekken. En dan zijn er al een aantal andere vroege vogels bezig met een work-out in het park. “Of ik dat gezien mijn leeftijd nog meemaak?”, aldus Corné. “Natuurlijk! Ik heb geen plannen voor een vervroegd pensioen. Daar is mijn werk veel te leuk voor. En dan vooral door het contact met leerlingen en collega’s.”
“Ik ben bovendien erg benieuwd hoe het er straks allemaal uitziet: dat wil ik meemaken”, zegt hij tot slot. “Zoals veel Ossenaren overigens. Ik zie een heleboel geïnteresseerden die stoppen om een foto te maken en daarbij maling hebben aan de auto’s achter zich, haha. En er zijn zelfs mensen die elke dag een kijkje komen nemen. Ik merk steeds weer dat het Walkwartier leeft.”