Maaslandscholieren denken mee: van funpark tot foodhal
Onderzoek doen naar een stedelijke ontwikkeling in je eigen omgeving. Dat is de praktische aardrijkskundeopdracht die vierdejaars leerlingen van het Maaslandcollege meekrijgen. Maar een actueel onderwerp kiezen… Dat was tot pakweg vijf jaar geleden geen één-twee-drietje.
Dus besloot aardrijkskundedocent Lou Dieben ze daarbij te helpen. Hij stapte op de gemeente af met de vraag: is er een project waar de komende tijd genoeg over te doen is? Het antwoord op het stadhuis: jazeker, het Walkwartier! “Joop van Orsouw heeft daarna op school over het project verteld”, zegt Lou. “En sindsdien denken onze leerlingen mee over de herontwikkeling van het gebied. In het begin was dat vrij abstract, maar door de jaren heen werd de opdracht steeds concreter.”
Luisteren, bedenken, presenteren
Dit jaar kregen scholieren de schone taak om het Walkwartier op een duurzame manier aantrekkelijk te maken voor jongeren. Ze kregen daarbij carte blanche, maar hoefden er niet blanco in. Lou: “De stadsontwerper, de projectleider, de makelaar én de aannemer hebben van alles over het project gedeeld. Vervolgens hebben scholieren enquêtes afgenomen, hun ideeën uitgewerkt en deze gepresenteerd aan de jury. Die bestond uit Joop van Orsouw en Gwenny Cremers namens de gemeente en uit collega Berend Jansen en ik. Vanwege corona waren de presentaties online, maar normaalgesproken zijn ze in de raadzaal. Dat is heel speciaal.”
Aardrijkskunde docent Maaslandcollege
Het hoogste cijfer ging naar Renske Bakker. Ze kreeg een 8,7 voor haar vegetarisch restaurant. Een zaak met twee etages: één voor het ‘gewone’ publiek en één waar jongeren kunnen studeren en snacken tegelijk. Eervolle juryvermeldingen waren er voor de plannen van Myrthe van Grunsven (ze bedacht een funpark met skate- en boulderhal en lasergamezaal) en Annabel Arts (zij ging voor een foodhal waar culturen kunnen samensmelten, als publiekstrekker voor de stad). Wat de meiden eigenlijk van elkaars ideeën vinden? “Die klinken supergoed!”, zegt Myrthe enthousiast. Renske en Annabel zijn het daarmee volledig eens: ze knikken vastberaden.
2028…
Wat Renske, Myrthe en Annabel bedacht hebben, is zo gek nog niet. Ga maar na: een vegetarisch restaurant? Dat heeft de stad nog niet. Een funpark in het deel dat bestemd is voor commerciële doeleinden? Dit zou het stadshart rijker en diverser maken. En een foodhal? Die zat niet voor niets al in één van de allereerste plannen voor de herontwikkeling van de V&D. Zou het zo zijn dat wanneer de meiden in 2028 een bezoekje aan het Walkwartier brengen dat ze letterlijk door hun eigen plannen wandelen? “Ik ben oprecht benieuwd of er wat met onze ideeën gebeurd”, aldus Annabel.
De ultieme beoordeling is natuurlijk dat de plannen niet in een of andere lade belanden. Lou geeft ze een sprankje hoop daarop. “Hoe het precies gelopen is weet ik niet, maar het terugbrengen van elementen van historische panden, zoals de koekfabriek, zat ooit in één van de verslagen. En nu in het ontwerp van de architect…”, zegt hij glimlachend met een knipoog. “Dus, wie weet. Hoe dan ook: scholieren zijn voor dit project een uitstekende denktank, want ze hebben frisse inzichten!”