De bijna bouwrijpe bouwplaats
Op twee cruciale fronten is de gemeente Oss aan zet voor het Walkwartier. Enkele medewerkers buigen zich momenteel over de ingediende omgevingsvergunning (één). En om ervoor te zorgen dat bouwbedrijf Berghege bij groen licht ook echt aan de slag kan, is Patrick Megens druk in de weer met het terrein (twee).
Patrick is projectleider IBOR, wat staat voor inrichting en beheer openbare ruimte. Hij moet ervoor zorgen dat de bouwplaats binnenkort bouwrijp is. “We zijn deze week gestart met het kappen en snoeien van de bomen rondom parkeerterrein de Wal”, vertelt hij. “Verder moeten er ook nog enkele obstakels weg, zoals parkeermeters, lantaarnpalen en ander straatmeubilair.”
Grootste klus is al geklaard
Achter de grootste opdracht die bij het bouwrijp maken hoort, staat al even een checkvinkje. Namelijk: het verleggen en vernieuwen van de kabels en leidingen. In september 2020 – ruim een jaar voor aanvang – voerde Patrick hierover al een eerste werkoverleg met uitvoerende partijen, waaronder een netbeheerder. “De uitdaging zat ‘m vooral in de planning, omdat dit bedrijf superdruk is”, aldus de projectleider. “De vraag naar elektriciteit wordt groter vanwege de energietransitie, terwijl het netwerk overbelast dreigt te raken.”
Projectleider IBOR (inrichting en beheer openbare ruimte) bij de gemeente Oss
Ook in het Walkwartier komen natuurlijk geen gasaansluitingen. Dit betekent dat straks 131 appartementen, het complete Warenhuis en alle commerciële ruimtes op een andere manier verwarmd worden. Patrick: “De netbeheerder had mede daardoor van alle nutsbedrijven de grootste klus te klaren. Ze hebben twee oude trafo’s vervangen en er komt later nog een derde. Ook het ondergrondse netwerk is voor een groot deel vernieuwd en aangepast.”
Zorgvuldige aanpak
Ondanks de enorme opgave hebben Patrick en consorten de overlast van de werkzaamheden behoorlijk weten te beperken. In samenwerking met coördinator omgevingsveiligheid Bas Timmers en de uitvoerende partijen is het uiterst zorgvuldig aangepakt. “We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en behoeften van de omgeving”, vertelt hij. “Zo zijn enkele mantelbuizen ’s avonds gelegd en lagen sleuven maximaal een week open.”
In de Walstraat was de stoep zelfs maar een paar dagen opengereten, omdat hier extra vaart achter is gezet. “Deze straat is natuurlijk al smal en het oude tracé lag dertig centimeter dichter bij de winkels dan verwacht”, legt Patrick uit. “Bovendien ondervinden de horecaondernemers hier al flink wat hinder van de bouw, omdat ze het met een kleiner terras moeten doen. Toen de stroom er even af moest vanwege de overgang naar de nieuwe trafo, hebben we daarom ook hierin rekening gehouden met de ondernemers. Dit is op maandagochtend gebeurd, als de meesten toch dicht zijn."
Al met al is Patrick tevreden over de ondergrondse opdracht. De netbeheerder heeft de werkzaamheden ruim binnen de planning afgerond, de overlast is beperkt gebleven én ze zijn weinig grote verrassingen tegengekomen. “Dat laatste is altijd maar de vraag”, glimlacht hij. “Tegenwoordig tekenen we alles wat onder de stoep ligt keurig in, maar dat was vroeger wel anders. En als het wel ingetekend is, ligt het vaak op een andere plaats. Maar omdat dit het oudste gedeelte van Oss, kunnen we hier zomaar nog oude onbekende kabels of leidingen aantreffen.”
Woonrijp maken
Dit voorjaar zitten de werkzaamheden er voor de projectleider voorlopig op. Dan is de bouwplaats bouwrijp en draagt hij het stokje over aan anderen. “Pas als het einde van de bouw nadert, kom ik weer in beeld”, zegt hij tot besluit. “Tegen die tijd gaan we aan de slag met de plannen om de omgeving woonrijp te maken. Buro Lubbers ontwerpt, wij werken het uit tot een bestek voor een aanbesteding en een aannemer realiseert het. Wat er bij komt kijken? Van alles. Van het groen en het straatwerk tot een infiltratiekelder. En hopelijk straks ook het complete stadssportpark!”