Hoofdinhoud
Terug Peter Lubbers en Alwin de Lang bij Buro Lubbers

Je wordt van boom naar boom getrokken

april 2021
In gesprek met
Peter Lubbers
Landschapsarchitect en directeur bij Buro Lubbers
Profielfoto Peter Lubbers
Èn
Alwin de Lang
Architect bij Buro Lubbers
Profielfoto Alwin de Lang

Als je uit ’t Gengkse loopt, kom je er straks één tegen: een boom in bloei. Ga je naar links? Dan valt je oog op een pleintje met enkele hoge bomen, plantvakken en een speelobject. Daar wil je naartoe. Ben je er? Dan lokt de volgende serie bomen je richting het beoogde stadssportpark. Er is geen houden aan: je wordt van boom naar boom getrokken.

Bomen als verbindend element: dit is één van de vier basisprincipes in het plan voor de openbare inrichting rondom het Walkwartier. Buro Lubbers, toonaangevend ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, heeft de bomen dan ook zeer nauwkeurig ingetekend. “Er gaat natuurlijk wel een hele analyse aan vooraf”, verklapt directeur Peter Lubbers.

"Bomen, planten en bloemen zijn van invloed op hoe je denkt en hoe je je voelt"
Peter Lubbers

Landschapsarchitect en directeur bij Buro Lubbers

Ankerpunten in de stad

Zo hebben Peter en zijn collega Alwin de Lang het straatverloop onder de loep genomen. Net als de benadering door het oog van centrumbezoekers, en de hoogte en gevels van gebouwen. “Alle bomen worden zodanig geplaatst dat ze looproutes begeleiden en bijzondere plekken aanduiden”, gaat Peter verder. “De bomen zijn ankerpunten in de stad. En ze gaan een relatie aan met de markante gevels van het Walkwartier.”

Buro Lubbers heeft een plan uitgewerkt voor de openbare ruimte die direct aansluit op de nieuwbouw. Tot aan het de sportvelden van het Titus Brandsmalyceum. “Ook hebben we alvast een voorzet gedaan voor het Walplein, de Burgwal en de Molenstraat”, aldus Alwin. “Ontwerpers van de gemeente kunnen hier later eenvoudig op voortborduren om het gewenste compacte centrum te markeren.”

plattegrond 1 knooppunten markeren
plattegrond 2 klinkers als basis
plattegrond 3 bomen als verbindend element
plattegrond 4 koppeling met park
plattegrond 5 tuinen aan straat
plattegrond 6 plan-kaart

Soorten bomen

Niet alleen de standplaats van de bomen wordt secuur bepaald, ook selecteren Peter en Alwin zorgvuldig de soorten. En zelfs daar blijft het niet bij. Peter: “We kiezen elke boom zelf uit bij de kweker. Over een tijdje pikken we de beste meerstammige platanen, verschillende Chinese vernisbomen en diverse soorten prunussen eruit. Het liefst zo groot mogelijk.”

"We kiezen elke boom zelf uit bij de kweker"
Peter Lubbers

Landschapsarchitect en directeur bij Buro Lubbers

“Die prunussen staan verdeeld over het hele voorjaar in bloei, en in de zomermaanden bloeien de vernisbomen”, gaat hij verder. “Deze lange bloeitijd is ideaal voor bijen en hommels. Overigens zorgen de vernisbomen ook in de herfst voor schitterende plaatjes.”

Overige basisprincipes

De ‘verbindende bomen’ vormen ongeveer een kwart van het 38-pagina dikke inrichtingsplan van Buro Lubbers. Aan de drie andere basisprincipes is net zo veel aandacht besteed. “Het begint met de klinkers in het straatwerk: deze vormen het fundament”, legt Alwin uit. “Verder zijn groene koppelingen met andere straten, zoals openbare tuinen en het stadspark, erg belangrijk.”

“En tot slot worden de vier hoekpunten van de nieuwbouw gemarkeerd: twee met grote bomen, één met een multifunctionele poort naar het park dat wellicht komt én één met een iconisch element. Waarschijnlijk wordt dit een speelobject.”