Hoofdinhoud
Terug Openingsfeest van de Bieb. Er zijn kinderen in de leeszaal aan het lezen

De cirkel is rond voor jubilerende bibliotheek

april 2021
In gesprek met
Gio van Creij
Directeur van de Osse Bibliotheek
Profielfoto Gio van Creij

Op 31 maart 1921 opende de ‘Openbare Leeszaal en Boekerij op R.K. Grondslag voor Oss en omstreken’ voor het eerst haar deuren. Inwoners werden vanaf die dag in Villa Josina – waar nu het TBL is – voorzien in hun leesbehoeftes. Bij de totstandkoming van de leeszaal en de bibliotheek speelden de Osse Karmelieten een grote rol, onder aanvoering van Titus Brandsma. 

Als de Bibliotheek zich in 2024 in het Warenhuis vestigt, keert de organisatie dus terug op de plek waar het een eeuw geleden begon. “Dat onze honderdste verjaardag en het begin van de sloop van het V&D-pand op hetzelfde moment waren, was wel heel symbolisch. Hiermee is de cirkel écht rond”, aldus Gio van Creij, directeur van de Osse Bibliotheek. “Ook wordt Brandsma dit jaar wellicht heilig verklaard. Als dit gebeurt, is het feest helemaal compleet.”

Villa Josina, de eerste plek waar de bieb zich vestigde
Villa Josina, de eerste plek waar de bieb zich vestigde

Geknokt

De Bibliotheek heeft lang op de eerste echte stappen van de verhuizing moeten wachten, want in de schetsen van ontwerper Jo Crepain uit 2008 werd de Bibliotheek al naar het centrum gehaald.

“Pas na het vertrek van V&D zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen”, blikt Gio terug. “Ik heb toen meegeschreven aan het Manifest UIThuis, waarin we – afgevaardigden van culturele instellingen, centrumondernemers en andere Ossenaren – onze toekomstvisie voor het Walkwartier hebben gedeeld.”

Dé third place

‘Een intensief samenspel van wonen, retail, horeca en cultuur’, zo werden de plannen in dat manifest samengevat. En daarvoor kregen de schrijvers de handen van de gemeenteraad op elkaar. Zeker na een lezing van de bekende architect Aat Vos, waarbij hij vertelde over de meerwaarde van het cultuurcentrum voor de stad.
 
Gio: “Vos overtuigde alle aanwezigen ervan dat het UIThuis – nu het Warenhuis –, dé third place voor Ossenaren zou kunnen zijn. Dit is de plek, naast thuis en werk, die deel uitmaakt van het sociale leven van mensen. Waar iemand zich ontspant, ontwikkelt en anderen ontmoet. Daarbij zag hij een belangrijke rol voor ons weggelegd.”

"We zijn als bieb ‘vermaatschappelijkt’ en straks worden we nóg meer gevormd door onze bezoekers"
Gio van Creij

Directeur Osse Bibliotheek

Allerlei plannen

De Bibliotheek heeft namelijk allang niet meer alleen een uitleenfunctie. Programmering en educatie zijn minstens zo belangrijk; met lezingen, schrijversbezoeken en workshops zorgt de bieb voor interactie. Het is zelfs mogelijk om een levend boek te reserveren. Dan vertelt bijvoorbeeld een ex-gevangene of een transgender live zijn of haar verhaal.
 
“We zijn als bieb al jaren ‘vermaatschappelijkt’ en straks worden we nóg meer gevormd door onze bezoekers”, aldus Gio. “Ik zie het voor me dat we op onze nieuwe locatie een actuele thema’s met inwoners bespreken, nog voordat het politieke kwesties worden. Dit zouden onderwerpen zoals de komst van de mestfabriek kunnen zijn.”

Gio van Creij, directeur van de Osse Bibliotheek.

“Ook zoeken we na de verhuizing nog meer de samenwerking op met het bedrijfsleven”, vertelt Gio verder. “Pivot Park zou bijvoorbeeld lezingen en tentoonstellingen kunnen houden, zodat mensen een inkijkje in hun wereld krijgen. En tegelijkertijd kunnen jongeren kennismaken met de farmaceutische industrie. Het Warenhuis leent zich perfect hiervoor, omdat het een volledig open inrichting krijgt. Dit nodigt uit en zorgt voor een fijne dynamiek.”

"In ons nieuwe onderkomen lopen mensen zomaar even binnen; jong en oud, de hele dag door"
Gio van Creij

Directeur Osse Bibliotheek

Jubileum

Gio en haar collega’s bruisen van de ideeën. En ze kunnen niet wachten tot het moment dat ze deel uitmaken van het hart van de stad. “In ons nieuwe onderkomen lopen mensen zomaar even binnen; jong en oud, de hele dag door”, stelt Gio zich voor. “Om anderen te ontmoeten, om iets te leren of om zich helemaal te verliezen in een boek.”
 
Op dat moment in 2024 bestaat de Osse Bibliotheek al 102 jaar. En dan lees je wellicht nog wat terug over een bijzonder jubileum. “Dit had een groots ‘feest van kennis’ moeten zijn, maar we vieren het voorlopig bescheiden”, aldus de directeur tot besluit. “Hopelijk kunnen we komende zomer wél uitpakken!”